Asam pedas ni banyak versi. Versi Melaka, versi kedah, versi perak, dan mcm2 lagi semua nyer dengan bahan yang berbeza tetapi asas nyer tetap sama. Resepi asam pedas yang Yaya buat ni special sebab sngt mudah tapi rase dia sngt sedap.
Resepi mudah untuk buat asam pedas yang rase nyer memang sedap!!!!! Cadangan makan asam pedas ni bersama nasi putih, telur masin + ulam seperti timun + telur dadar.
Sukatan boleh agak-agak jer yer, sebab Yaya jarang nak sukat2 bile masak ni agak2 ikut kadar yang bersesuaian.
Cili boh tu kalu lebih boleh simpan dalam peti ais senang nnt bile nak guna.
Bahan-bahan:
- Ikan Kembong/pari - ikut suka jenis ape yg bersesuian
- Asam jawa adabi
- Daum kesum
- Bunga kantan - kalau x de, x pe
- Terung/Bendi - Bendi boleh pekatkan kuah asam pedas
Bahan kisar:
Cili kering ni Yaya suka campur yang besar (x pedas) + yang kerinting (pedas)
- 10 atau 15 tangkai cili kering - rendam air panas/ rebus dulu
- 4 ulas bawang merah
- 2 ulas bawang putih
- Belacan bakar
Cara-cara:
1. Panaskan minyak, goreng bahan kisar sehingga pecah minyak.
2. Pastikan api jangan terlalu besar nnt cepat hangit cili boh tu.
3. Goreng bersama sedikit daun kesum.
4. Masukkan air asam jawa. Setelah hampir mendidih, masukkan terung, dan bunga kantan.
5. Masukkan ikan dan masukkan lebihan daun kesum bagi menaikkan aroma. Jangan terlalu banyak nnt pahit pula.
6. Setelah ikan masak, perasakan dengan garam dan gula secukupnya.
No comments:
Post a Comment