Saturday, 4 November 2017

Ayam Percik Berkuah Mudah Simple

Ayam percik berkuah ni pterpulang pada yang suka kuah warna putih tak payah la letak cili kering. Untuk berkuah merah tu sebab letak cili kering. 

Bahan-bahan dan cara membuat Ayam Percik

Perap ayam dengan:
  • Serbuk ketumbar
  • Serbuk jintan manis
  • Serbuk kunyit
  • Garam
  • Bahan blend/kisar: bawang merah, bawang putih, halia
  1. Ayam boleh dibakar atau digoreng ikut suka.
Bahan-bahan dan cara membuat Kuah Ayam Percik

Bahan blend/kisar unutk kuah ayam percik: 
  • 8 ulas bawang merah
  • Cili kering rendam dulu (kalau nak kuah putih tak payah letak cili kering)
  • Asam keping - 2 keping
  1. Tumiskan bahan kisar sampai pecah minyak
  2. Masukkan ayam keping
  3. Masukkan santan
  4. Masukkan garam
Boleh makan begitu saja atau bersama nasi kerabu / nasi putih.

No comments:

Post a Comment