Ayam percik berkuah ni pterpulang pada yang suka kuah warna putih tak payah la letak cili kering. Untuk berkuah merah tu sebab letak cili kering.
Perap ayam dengan:
- Serbuk ketumbar
- Serbuk jintan manis
- Serbuk kunyit
- Garam
- Bahan blend/kisar: bawang merah, bawang putih, halia
- Ayam boleh dibakar atau digoreng ikut suka.
Bahan-bahan dan cara membuat Kuah Ayam Percik
Bahan blend/kisar unutk kuah ayam percik:
- 8 ulas bawang merah
- Cili kering rendam dulu (kalau nak kuah putih tak payah letak cili kering)
- Asam keping - 2 keping
- Tumiskan bahan kisar sampai pecah minyak
- Masukkan ayam keping
- Masukkan santan
- Masukkan garam
Boleh makan begitu saja atau bersama nasi kerabu / nasi putih.
No comments:
Post a Comment