Saturday, 9 December 2017

Kari Ikan Periuk Tanah Versi Rempah Kari Buat Sendiri

Kari untuk 3 ekor ikan saiz besar. Sukatan boleh berubah ikut bnyk mn nak masak. Lagi special masak dalam periuk tanah. Mase yaya tngk rancangan tv ni rancangan masak-masak India then dia masak kari ikan haruan. Rupenyer x sukar mn pun nak sediakan rempah kari tu, fresh buatan sendiri bukan serbuk yer.

Bahan kisar untuk Rempah Kari:
-3 to 4 sudu makan ketumbar
-3 to 4 sudu makan jintan manis 
-3 to 4 sudu makan jintan putih
-cili kering dalam 10 to 15 jika saiz kecil
-bawang merah
-bawang putih

Bahan Tumis:
-ketumbar
-jintan manis
-jintan putih
-bawang putih - potong kasar
-bawang merah - potong kasar
-tomato - potong 4
-daun kari - of cozz la name pun masak kari kan

Bahan-bahan lain
-asam jawa
-gula
-garam
-cili hijau dan cili merah

Cara-cara
-mudah jer, tumiskan semua bahan tumis tu sehingga bau wangi
-kemudian masukkan bahan2 yang dikisar tadi tumiskan sehingga naik minyak.
-masukkan air asam jawa
-kemudian masukkan cili hijau dan cili merah, belah tengah jgn sampai terpotong dua.
-perasakan garam dna jika perlu buh la gula
-tutup periuk dan biarkan mendidih
-masukkan ikan masak sehingga empuk.



No comments:

Post a Comment