Bahan-bahan
- Ikan tongkol - rebus dahulu bersama garam dan asam keping, rebus awal2 lagi sedap nnt rase ikan tu
- Kacang panjang - tapi guna timun pun sedap
- Cili putih - luar dari kelantan kena try carik kat supermarket - cili ni biase buat solok lada
- Santan
- Gula, garam
![]() |
Cili putih/hijau kelantan - gambar dari mr.google |
Bahan2 yang perlu dibakar/sangai
- Bawang merah - mesti lebih dari bawang putih
- Bawang putih
- Kunyit hidup
- 1/2 inci Lengkuas - jangan banyak sngt nnt pahit
- 1/2 inci halia
- Cili padi - kalu suka pedas bubuh la lebih
Bahan-bahan untuk diblend/kisar
- Semua bahan yang telah dibakar
- 2 Tangkai Cili kering - basuh dan tak payah rebus
- 1 sudu kepala santan
Cara-cara
- Letakkan periuk dan jangan buka api lagi.
- Masukkan bahan-bahan yang telah dikisar.
- Masukkan santan, cili putih, kacang panjang dan baru boleh buka api.
- Kacau perlahan-lahan dan masukkan air jika rase macam kuah terlalu pekat. Sebenarnyer kuah pekat lagi sedap. Ikut la selera masing-masing.
- Apabila kacang panjang dan cili putih hampir masak, masukkan ikan rebus.
- Masukkan gula dan garam secukup rasa.
- Kacau perlahan-lahan jangan sampai pecah minyak.
Lagi sedap dimakan bersama sambal lada. Esok pagi boleh perangat jadi nasi berlauk. Sedap nyer.
No comments:
Post a Comment