Friday, 27 October 2017

Gulai Ikan - Gulai Kuning Kelantan

Mula-mula rase pelik jugak sebab Yaya ni orang utara, bile kat kelantan derang panggil gulai jugak tapi color kuning...hehe. Kalau kat utara bile sebut gulai tu lauk kari yang color oren tu la. Tapi gulai kuning kelantan Ya Allah sedap nyer tak terkata. Masak hari ni, esok perangat jadi lagi double2 sedapnyer.

Bahan-bahan

  • Ikan tongkol - rebus dahulu bersama garam dan asam keping, rebus awal2 lagi sedap nnt rase ikan tu
  • Kacang panjang - tapi guna timun pun sedap
  • Cili putih - luar dari kelantan kena try carik kat supermarket - cili ni biase buat solok lada
  • Santan
  • Gula, garam
Cili putih/hijau kelantan - gambar dari mr.google

Bahan2 yang perlu dibakar/sangai 
  • Bawang merah - mesti lebih dari bawang putih
  • Bawang putih
  • Kunyit hidup
  • 1/2 inci Lengkuas - jangan banyak sngt nnt pahit
  • 1/2 inci halia 
  • Cili padi - kalu suka pedas bubuh la lebih
Bahan-bahan untuk diblend/kisar
  • Semua bahan yang telah dibakar
  • 2 Tangkai Cili kering - basuh dan tak payah rebus
  • 1 sudu kepala santan
Cara-cara
  1. Letakkan periuk dan jangan buka api lagi.
  2. Masukkan bahan-bahan yang telah dikisar.
  3. Masukkan santan, cili putih, kacang panjang dan baru boleh buka api.
  4. Kacau perlahan-lahan dan masukkan air jika rase macam kuah terlalu pekat. Sebenarnyer kuah pekat lagi sedap. Ikut la selera masing-masing.
  5. Apabila kacang panjang dan cili putih hampir masak, masukkan ikan rebus.
  6. Masukkan gula dan garam secukup rasa.
  7. Kacau perlahan-lahan jangan sampai pecah minyak.
Lagi sedap dimakan bersama sambal lada. Esok pagi boleh perangat jadi nasi berlauk. Sedap nyer.

No comments:

Post a Comment