Bahan2 dan cara penyediaan bihun
- Didihkan air dan tambah sedikit serbuk kunyit - agak2 jer la yer
- Setelah air mendidih masukkan bihun
- Bila bihun dah agak lembut, toskan dan cucurkan dengan air nak bagi hilang lebihan warna kuning kunyit
Bahan2 dan cara penyediaan sup
- Blend/tumbuk 1 labu bawang besar bersama 3 ulas bawang putih dan 1 inci halia
- Tumiskan 4 sekawan - kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih dan buah pelaga
- Bile dah bau wangi 4 sekawan tu masukkan bahan blend tadi
- Masukkan 3 sudu makan rempah sup
- Kacau sehingga garing
- Masukkan air agak2 bersama sup bunjut, 2 kiub ayam dan ayam beberapa ketul
- Garam dan gula secukup rasa.
- Masak sehingga empuk ayam tu.
Bahan2 dan cara penyediakan sambal kicap
- Blend 4 batang cili merah buang biji bersama 2 cili padi dan 4 ulas bawang merah
- Dah siap blend, perahkan limau - tak kisah limau kasturi or limau nipis, ikut ape yang ada kat dapur, kalau ade lemon, perah la lemon pun tapi jgn perah sebijik lemon tu, masam la pulak nanti
- Kemudian masukkan kicap masin agak2 la bersama gula - Yaya guna kicap masin sebab tak payah bubuh garam dah.
No comments:
Post a Comment