Tuesday, 24 October 2017

Bihun Sup Simple & Sedap

Ni resepi bihun sup paling simple tapi sedap dan cukup rase. Yaya nyer resepi bihun sup ni ala-ala style bihun sup utara. Resepi ni sesuai untuk 2 atau 3 orang makan. Adjust2 la yer. Jangan takut untuk mencuba resepi, Insyallah boleh. Tapi Yaya tak buat sambal bihun sup utara sebab tak jumpa lagi resepi yang sedap untuk sambal merah tu. Yaya buat sambal kicap. Sambal kicap ni boleh juga dimakan dengan bihun goreng.

Bahan2 dan cara penyediaan bihun
  • Didihkan air dan tambah sedikit serbuk kunyit - agak2 jer la yer
  • Setelah air mendidih masukkan bihun 
  • Bila bihun dah agak lembut, toskan dan cucurkan dengan air nak bagi hilang lebihan warna kuning kunyit

Bahan2 dan cara penyediaan sup 
  • Blend/tumbuk 1 labu bawang besar bersama 3 ulas bawang putih dan 1 inci halia
  • Tumiskan 4 sekawan - kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih dan buah pelaga
  • Bile dah bau wangi 4 sekawan tu masukkan bahan blend tadi
  • Masukkan 3 sudu makan rempah sup
  • Kacau sehingga garing
  • Masukkan air agak2 bersama sup bunjut, 2 kiub ayam dan ayam beberapa ketul
  • Garam dan gula secukup rasa.
  • Masak sehingga empuk ayam tu.

Bahan2 dan cara penyediakan sambal kicap
  • Blend 4 batang cili merah buang biji bersama 2 cili padi dan 4 ulas bawang merah
  • Dah siap blend, perahkan limau - tak kisah limau kasturi or limau nipis, ikut ape yang ada kat dapur, kalau ade lemon, perah la lemon pun tapi jgn perah sebijik lemon tu, masam la pulak nanti
  • Kemudian masukkan kicap masin agak2 la bersama gula - Yaya guna kicap masin sebab tak payah bubuh garam dah.

No comments:

Post a Comment