Wednesday, 25 October 2017

Lamb Chop & Mashed Potato & Apple Black pepper Sos

Ini satu lagi resepi Lamb Chop. Tapi berbeza dari resepi sebelum ni. Sebab yang ni ade mashed potato atau kentang putar dan beza pade sos black pepper nyer. Resepi ni Yaya dapat dari rancangan masakkan. Tapi macam biase la mesti Yaya akan ubah sikit ikut bahan-bahan yang ada didapur.

Bahan2 dan cara penyediaan Lamb Chop
  1. Perap ribs dengan garam dan serbuk lada hitam - kalau tak de ribs boleh guna daging lamb yang frozen tu
  2. Ambil kuali grill dan masukkan minyak sedikit kemudian masak ribs tu.
  3. Panggang / grill agak2 dalam 3 to 5 minutes

Bahan2 dan cara penyediaan Mashed Potato
  1. Rebus kentang dengan kulit - cuci dulu sebelum tu
  2. Sejukkan kentang dan buang kulit, potong dan penyek2 kentang tu
  3. Setelah penyek2 kentang tu masukkan butter, garam, serbuk lada hitam dan gaulkan

Bahan2 dan cara penyediaan Apple Black pepper Sos
  1. Panaskan minyak
  2. Masukkan tepung gandum setengah sudu makan dan kacau2 bagi tak berketul
  3. Masukkan serbuk lada hitam dan gaulkan
  4. Kemudian, masukkan jus apple
  5. Kalau rase macam agak cair, boleh tambah tepung gandum, gaul2 bagi pekat, pastikan tidak berketul
  6. Masukkan air kosong sedikit untuk kurangkan rasa manis jus apple
  7. Masukkan sos tomato 1 atau 2 sudu makan, sos tiram 1 atau 2 sudu makan, dan kicap masin 1 sudu makan
  8. Gaul2 bagi sebati. 

Cara hidangan - ikut la kreativiti masing2..hehe.

No comments:

Post a Comment