Nak mudah masak, sediakan semua bahan terlebih dahulu termasuk la garam gula tu tak de la nanti tercari-cari. Untuk memudahkan lagi, blend cili boh siap2, simpan dalam peti ais, nak guna nnt boleh jimat mase.
Bahan-bahan
-Daging - rebus bagi lembut, nak cepat guna pressure cooker, air rebusan jangan buang
-3 to 4 sm kicap pekat
-1 sk jintan manis - serbuk
-1 sk jintan putih - serbuk
-1 sk ketumbar - serbuk
-Air asam jawa - agak2 la jgn banyak sngt nnt masam
-1 kiub daging - boleh ganti dengan air rebusan daging tadi
-Garam, gula
Bahan A untuk ditumis
-Daun kari-1 batang serai - tumbuk2 skit atau dititik
-2 to 3 kuntum bunga lawang
-2 to 3 biji buah pelaga
-5 kuntum bunga cengkih
Bahan B untuk diblend - atau kalu rajin tumbuk, tumbuk la
-6 ulas bawang merah
-2 to 3 ulas bawang putih
-15 to 20 tangkai cili kering - rendam dengan air panas or rebus lepastu blend
-1 inci halia
-2 to 3 ulas bawang putih
-15 to 20 tangkai cili kering - rendam dengan air panas or rebus lepastu blend
-1 inci halia
Cara-cara
-Setelah daging siap direbus, boleh la mulakan proses memasak.
-Tumis Bahan A sehingga naik bau.
-Masukkan Bahan B dan masak sehingga garing. Bila dah nampak macam pecah minyak tu, meaning sambal kite dah garing la tu.
-Masukkan daging yang telah direbus tadi, kalau guna daging batang pinang, tak perlu rebus sebab bahagian batang pinang ni cepat lembut.
-Masak sehingga daging sebati dengan sambal dan empuk.
-Masukkan serbuk jintan putih, jintan manis dan serbuk ketumbar. Bancuh dengan air dahulu.
-Selepas itu masukkan kicap pekat, kalu 3 sudu tak cukup, boleh tambah lagi 1 sudu. Gaul2 bagi sebati.
-Tumis Bahan A sehingga naik bau.
-Masukkan Bahan B dan masak sehingga garing. Bila dah nampak macam pecah minyak tu, meaning sambal kite dah garing la tu.
-Masukkan daging yang telah direbus tadi, kalau guna daging batang pinang, tak perlu rebus sebab bahagian batang pinang ni cepat lembut.
-Masak sehingga daging sebati dengan sambal dan empuk.
-Masukkan serbuk jintan putih, jintan manis dan serbuk ketumbar. Bancuh dengan air dahulu.
-Selepas itu masukkan kicap pekat, kalu 3 sudu tak cukup, boleh tambah lagi 1 sudu. Gaul2 bagi sebati.
Mudah jer kan cara-cara mak masak Daging Masak Hitam ni, cuma dalam proses penyediaan tu yang makan mase sedikit.
No comments:
Post a Comment