Bahan- Bahan
-Nenas dihiris bulat / 1 tin nenas
-3 biji telur - putih dan kuning
-3 atau 5 biji telur kuning
-Polenta (jagung kisar - kering)
-Tepung gandum
-Baking powder
-Gula (ikut suka)
-Butter
Cara-cara memasak Caramel dan Pineapple
-Masukkan air ke dalam periuk /sauce pan dan masukkan gula, jangan kacau, biarkan masak sehingga perang
-Tuangkan caramel ke dalam bekas dulang pembakar
-Susunkan nenas yang telah dihiris bulat atas lapisan caramel
-Biarkan sebentar di dalam peti sejuk sementara tu boleh buat adunan kek.
-Tuangkan caramel ke dalam bekas dulang pembakar
-Susunkan nenas yang telah dihiris bulat atas lapisan caramel
-Biarkan sebentar di dalam peti sejuk sementara tu boleh buat adunan kek.
Cara-cara membuat kek
Adunan Pertama:
-Pukul butter bersama gula
-Masukkan telur sedikit demi sedikit, adun sehingga sebati.
Adunan Kedua:
-Dalam bekas berasingan gaulkan tepung gandum bersama polenta dan baking powder.
-Masukkan bahan tepung ke dalam Adunan Pertama sedikit demi sedikit, gaulkan sebati.
-Tuangkan adunan kek perlahan-lahan dan ratakan dia atas nenas dan caramel yang telah di sejukkan sebentar tadi.
-Bakar selama 20 minit.
-Pukul butter bersama gula
-Masukkan telur sedikit demi sedikit, adun sehingga sebati.
Adunan Kedua:
-Dalam bekas berasingan gaulkan tepung gandum bersama polenta dan baking powder.
-Masukkan bahan tepung ke dalam Adunan Pertama sedikit demi sedikit, gaulkan sebati.
-Tuangkan adunan kek perlahan-lahan dan ratakan dia atas nenas dan caramel yang telah di sejukkan sebentar tadi.
-Bakar selama 20 minit.
Cara Hidangan Upside-down
-Setelah kek siap dibakar, ambil pinggan hidangan dan terbalikkan kek.
-Nenas dan caramel akan berada di atas.
-kau boleh la curah honey ke syrup ke atas kek tu..ikut selera kau la yer.
-kau boleh la curah honey ke syrup ke atas kek tu..ikut selera kau la yer.
·
No comments:
Post a Comment